Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Gæld i bil

Check mark iconTjek bilen for gæld og pant på få minutter

Check mark iconSådan er du stillet som køber af en bil med gæld eller pant

Check mark iconVærd at vide om at sælge en bil med restgæld eller pant

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Står du over for at skulle købe en brugt bil? Så skal du foruden at undersøge bilens stand både mekanisk og æstetisk huske at tjekke, om der er gæld i bilen. I dag er der titusindvis af brugte biler til salg, og omkring ti procent af disse er registreret med gæld. For at undgå at købe en bil med restgæld skal du være bekendt med, hvordan du undersøger, om der er gæld i bilen eller ej. I denne guide gennemgår vi, hvordan du trin-for-trin tjekker, om der er gæld eller pant i den bil, du påtænker at købe. Ved at følge guiden kan du nemt og effektivt undgå at ende med en dyr overraskelse.

Kort om restgæld i bil

Ifølge nyere tal koster en brugt bil i gennemsnit 169.000 kr. Det er flere penge, end den gennemsnitlige dansker har mulighed for at betale kontant. Af følgende grund vælger mange bilkøbere at optage et billån hos enten et finansieringsselskab eller et pengeinstitut. Indtil dette billån er betalt ud, vil der være restgæld på lånet i bilen. Restgælden angiver det beløb, der mangler at blive indfriet af gælden. Denne restgæld følger bilen, og du vil derfor potentielt kunne komme til at overtage en andens gæld.
Der kan også være pant i bilen. Hvis der er det, så vil långiver potentielt kunne gøre krav på bilen, såfremt debitor ikke overholder sine forpligtelser.
Gælden følger bilen Der er en rigtig god grund til, at du skal huske at tjekke, om der er gæld i den bil, som du overvejer at købe. Grunden er, at gælden så at sige følger bilen. Dette gælder vel at mærke, uanset om du køber bilen gennem en privat bilsælger eller en professionel bilforhandler. I forrige afsnit skrev vi, at du kan komme til at overtage eller hæfte for gælden ved køb af en bil med gæld. Dette kan blive aktuelt, hvis debitor ikke betaler gælden til sin kreditor. Den oprindelige debitor – altså bilsælgeren – er fortsat personen, der skylder pengene, men hvis debitor ikke lever op til sine forpligtelser, kan kreditor kræve at få solgt eller udleveret bilen, såfremt kreditor har sikkerhed i bilen.

Tjek gæld i bilen ved køb af brugt bil

Det bør nu stå klart for dig, at det ikke er hensigtsmæssigt at købe en bil med restgæld eller pant, men hvordan tjekker du, om der er gæld eller pant i bilen? Dette gennemgår vi nedenfor. Det tager kun et par minutter at lave en søgning, og denne ene søgning kan i princippet spare dig for rigtig mange penge og søvnløse nætter.

Sådan undersøger du det:

  • Bed om at få oplyst bilens nummerplade eller stelnummer
  • Søg efter nummerpladen eller stelnummeret på tinglysning.dk eller nummerplade.net
  • Få oplyst, om der er registreret gæld eller pant i bilen

Ved at følge guiden ovenfor vil du også kunne finde frem til andre interessante oplysninger. Du vil f.eks. kunne se, hvornår bilen senest er blevet synet, om der er tegn på kilometerfusk m.v. Disse oplysninger skal du bruge fra sælger Hvad end sælger er en privat bilejer eller en professionel bilforhandler, så gør du dig selv en tjeneste ved at undersøge, om der er pant eller gæld i bilen. For at kunne undersøge det skal du bruge nogle oplysninger fra sælger.

Du skal bruge én af følgende oplysninger:

  • Bilens nummerplade og / eller stelnummer (anbefalet)
  • Fulde navn og fødselsdato på ejeren
  • CVR-nummer

Indtaster du nogle af ovennævnte oplysninger på tinglysning.dk, vil du kunne forespørge i alle registrerede køretøjer i Danmark. Du kan søge yderligere oplysninger frem ved at lave en søgning på motorregister.skat.dk. Her skal du blot indtaste bilens nummerplade, stelnummer eller køretøj-ID.

Så mange biler er der restgæld i

Som vi afslørede i indledningen, så er der restgæld i omkring hver tiende bil. Statistikker viser også, at sandsynligheden for, at der er restgæld i en nyere brugt bil er større end en ældre brugt bil. Du skal derfor være ekstra opmærksom på, om der kan være restgæld i bilen, hvis du er på udkig efter en brugt bil med få år på bagen. På landets største hjemmeside inden for køb og salg af biler er der lige nu over 50.000 biler til salg. Ud af disse vil 5.000 være registreret med gæld statistisk set.

Er der gæld i den ønskede bil? Sådan skal du forholde dig

Du har lavet en søgning på enten tinglysning.dk eller nummerplade.net og fundet ud af, at der er restgæld i den ønskede bil. I den forbindelse overvejer du måske at droppe idéen om at købe bilen, men inden du gør det, bør du række ud til sælger. Bed vedkommende om at få betalt gælden ud og få slettet pantet i bilen. Hvis sælger ikke indvilliger i dette, bør du finde en anden bil. Hvis sælger indvilliger i at betale gælden ud, så skal du sikre dig dokumentation for, at dette rent faktisk er gjort. Du skal mere konkret vente på, at tinglysningen er fjernet fra tingbogen

Er der forskel på restgæld og pant i en bil?

Ja, i denne guide taler vi både om restgæld i biler og pant i biler. Selvom de to begreber, restgæld og pant, ofte nævnes i samme forbindelse, så er der forskel på betydningen.

Her kommer en kort forklaring:

  • Restgæld betyder, at låntager stadig har gæld i bilen
  • Pant i bilen betyder, at långiver har krævet pant i bilen som en del af låneaftalen

Hvis der er pant i den bil, som du køber, så vil du i værste fald kunne risikere at miste bilen, såfremt kreditor gør krav på at få den solgt eller udleveret. Dette kan kreditor vælge at gøre, hvis debitor ikke indfrier sin gæld. Af følgende grund er det alfa og omega, at pantet bliver aflyst, og restgælden bliver indfriet, inden du køber og overtager bilen. Hvornår slettes pant i bil? Du har fået oplyst af sælger, at vedkommende har betalt sin restgæld og har anmodet om at få slettet pantet i bilen. Dette vil du enten kunne få be- eller afkræftet ved at lave en ny søgning via tinglysning.dk eller nummerplade.net. Vær dog opmærksom på, at det kan tage flere uger, før pantet slettes i bilen. Vi anbefaler, at du venter med at købe bilen, til at du har fået endelig bekræftet, at pantet og restgælden er ude af verden.

Hvis du vil sælge en bil med gæld

Det er muligt at sælge en bil med gæld, men der er nogle få ting, du skal være opmærksom på, inden du sætter bilen til salg. Hvis du vælger at sælge en bil med restgæld, er det vigtigt, at du gør køber opmærksom på gælden. Hvis du ikke gør opmærksom på dette, kan du risikere at blive anmeldt for bedrageri. Det er generelt svært at sælge en bil med pant eller restgæld, idet mange bilkøbere vil holde sig tilbage. Forsøg derfor, såfremt det kan lade sig gøre, at indfri gælden inden salget.

Kontakt Tinglysningsretten ved spørgsmål

Hvis du ikke kan se, om der er gæld i den bil, du ønsker at købe, eller hvis du har andre udfordringer eller spørgsmål, skal du rette henvendelse til Tinglysningsretten. Tinglysningsretten har base i 9500 Hobro og kan kontaktes telefonisk på 99 68 58 00.

2023-05-12

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - gøld i bil

Hvad gør man, hvis man har købt en bil med gæld i?

Hvis du har købt en bil med gæld i og først opdager det efterfølgende, bør du anmode om at lade handlen gå tilbage. Du har som hovedregel ret til at annullere handlen, såfremt du ikke har været vidende om, at der er gæld i bilen, og hvis du kan dokumentere det, eksempelvis med en slutseddel.

Hvorfor er der pant i bilen?

Ved optagelse af lån, eksempelvis billån og boliglån, er det meget udbredt, at långiver kræver pant i bilen som en sikkerhed. Det betyder i praksis, at långiver vil kunne gøre krav på din bil, såfremt du ikke overholder din del af låneaftalen.

AcceptLån DK
Ferratum DK
TF Bank DK
Bank Norwegian DK
Resurs Bank DK (Car)
Cashper DK
Ikano Bank DK
Nordcredit DK
KreditNU DK
Remember DK
Resurs Bank DK
Facit Bank DK
Unilån DK
Leasy DK