Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Lån til andelsbolig

Check mark iconOverblik over udgifterne til et lån til andelsbolig

Check mark iconGennemgang af lånekravene til en andelsboligkøber

Check mark iconTips til at optage et billigt andelsboliglån vha. sammenligning af lånetilbud

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

I Danmark udgør andelsboliger omkring 7 % af den samlede boligbestand. Det svarer til, at der er ca. 200.000 andelsboliger, hvoraf ca. 73 % er lejligheder.

Drømmer du, ligesom mange andre danskere, om at flytte ind i en andelsbolig, så skal du som noget af det første undersøge dine lånemuligheder.

I denne guide kan du læse alt om, hvordan du optager et lån til andelsbolig, hvor meget det koster, hvor meget du skal lægge i udbetaling, hvilke fordele der er ved andelsboliger og meget andet.

Lån til andelsbolig beregner

De fleste långivere, der tilbyder andelsboliglån, har udviklet deres egen lille beregner, som du kan bruge til at beregne, hvad det ønskede lån vil koste dig.

For at beregne udgifterne til et andelsboliglån skal du indtaste følgende data i en beregner:

  • Andelsboligens pris

  • Din egenbetaling

  • Lånets løbetid

Når du har indtastet ovenstående, vil du typisk kunne få beregnet både det samlede tilbagebetalingsbeløb, den månedlige ydelse og de samlede renteomkostninger.

Bemærk, at beregningen kun er vejledende og ikke udgør et lånetilbud. Først når der er blevet udført en individuel kreditvurdering, kan der udarbejdes et tilbud på et andelsboliglån.

Her er de typiske udgifter til et andelsboliglån:

  • Renter

  • Etableringsgebyr

  • Tinglysningsafgift

Nogle omkostninger afholdes til långiver, eksempelvis renter og etableringsgebyr, mens andre afholdes til staten, eksempelvis tinglysningsafgift.

Så meget skal du som minimum lægge i udbetaling

Du skal være opmærksom på, at der gælder et lovbestemt krav om egenfinansiering, når du skal låne til en andelsbolig.

Din egenbetaling skal ifølge gældende lovgivning udgøre minimum 5 % af boligens tekniske værdi. Den tekniske værdi er prisen på selve andelsbeviset sammenlagt med boligens andel af foreningens eventuelle gæld.

Omtalte udbetalingskrav har gjort sig gældende siden 1. juli 2018. Dermed bliver andelsboligkøbere sidestillet med ejerboligkøbere, der ligeledes skal lægge en udbetaling på minimum 5 %.

Du kan med fordel lægge en større udbetaling end det påkrævede, hvis din opsparing tillader det, da det vil betyde, at du skal låne et mindre beløb.

Få et lånebevis til andelsbolig

Der er ofte rift om de mest attraktive andelsboliger. Det gælder ikke mindst i byer som København, Århus og Odense, hvor andelsboligmarkedet er størst.

Skal du have mulighed for at slå til, når du finder drømmeboligen blandt de ledige andelsboliger, vil det være en fordel, hvis du har et lånebevis på hånden.

Et lånebevis til andelsbolig er din dokumentation for, at du kan låne et vist beløb til andelsboligen. Ved at have fået et lånebevis, inden du indleder jagten på den perfekte andelsbolig, vil du allerede være et skridt foran de mange andre boligsøgende.

Det er gratis at ansøge om et lånebevis online hos de fleste banker, så grib muligheden og sæt dig selv i en bedre position som boligsøgende.

Forskellen på at låne til en ejer- og andelsbolig

Der er nogle væsentlige forskelle på at låne penge til henholdsvis ejer- og andelsboliger.

Den største forskel er, at det ikke er muligt at finansiere købet af en andelsbolig med et realkreditlån. Det skyldes, at du ikke er den juridiske ejer af andelsboligen, men i stedet kun køber eksklusiv brugsret til den givne bolig i foreningen.

I stedet for at optage et realkreditlån kan du optage et banklån med pantsætning af andelsboligen som sikkerhedsstillelse. Det er lidt dyrere end at optage et realkreditlån, idet renten er højere.

Hvad er fordelene ved at købe en andelsbolig?

Som nævnt i forrige afsnit er det som hovedregel dyrere at låne til en andelsbolig end en ejerbolig, hvilket skyldes, at du ikke kan få bevilget et realkreditlån til andelsboligen.

Der er dog også mange fordele ved at købe en andelsbolig.

Gode grunde til at købe en andelsbolig:

  1. Du bliver en del af et fællesskab

  2. Du står ikke alene med vedligeholdelsesudgifterne

  3. Andelsboliger koster typisk markant mindre end ejerboliger

  4. Der er ingen omkostninger til skøde eller ejendomsværdiskat

Indhent tilbud på andelsboliglån fra flere aktører

Ligesom når du ønsker at optage et forbrugslån, kviklån eller mobillån, så gør du klogt i at indhente lånetilbud fra flere aktører, så du har noget at sammenligne med.

I dette konkrete tilfælde, hvor du skal låne penge til en andelsbolig, skal du indhente tilbud fra de banker, der tilbyder andelsboliglån. I den forbindelse kan vi hjælpe dig.

Sådan indhenter du tilbud på lån gennem Sambla:

  1. Oplys hvor meget du vil låne, og hvor lang en låneperiode du ønsker

  2. Indtast din e-mailadresse og telefonnummer

  3. Start låneansøgningen og indtast alle de påkrævede oplysninger

  4. Få tilsendt tilbud fra velrenommerede banker, og vælg det bedste tilbud

Du kan låne op til 400.000 kr. gennem vores samarbejdspartnere.

Hvem kan låne til andelsbolig?

For at kunne låne til en andelsbolig er der en lang række krav, du skal leve op til. Omfanget af disse krav kan variere fra långiver til långiver.

Långiver kigger bl.a. på følgende faktorer i deres vurdering:

  • Hvor høj en indtægt har låntager?

  • Hvor stort et rådighedsbeløb har låntager?

  • Hvad er boligens værdi? Og er den realistisk?

  • Hvor meget gæld har andelsboligforeningen?

Banken beder dig desuden om at aflevere nogle forskellige dokumenter. Det gælder typisk årsopgørelser, lønsedler, budget, pensionsinfo og eventuelle andre dokumenter og oplysninger.

2023-06-12

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - lån til andelsbolig

Hvad koster et lån til andelsbolig?

Du kan bruge en online beregner til at få et estimeret bud på, hvad et lån til andelsbolig koster pr. måned og alt i alt.

For et præcist svar skal du dog indhente et lånetilbud, da beregningen kun er vejledende.

Hvor mange år har jeg til at tilbagebetale et andelsboliglån?

Det afhænger af, hvad du aftaler med långiver.

Typisk vil et andelsboliglån have en løbetid på mellem 5 og 30 år. I nogle tilfælde er der mulighed for at få afdragsfrihed, så du i en periode ikke skal afvikle på selve gælden, men kun betale renter og gebyrer.

Hvilke fordele er der ved at optage et andelsboliglån med afdragsfrihed?

Der er relativt mange udbydere af andelsboliglån, der tilbyder afdragsfrihed i op til 10 år.

Den største fordel ved at optage et lån med afdragsfrihed er, at du får mere luft i økonomien. Du får frigjort midler, som du f.eks. kan bruge på renovering af hjemmet eller på at afvikle dyrere gæld.

Hvad er renten på et andelsboliglån?

Renten på andelsboligmarkedet har svinget en del de seneste år, både op og ned. For at få et svar på, hvad renten ligger på lige nu og her, skal du forhøre dig hos en bank.

Unilån DK
Remember DK
Ikano Bank DK
AcceptLån DK
Nordcredit DK
TF Bank DK
Resurs Bank DK (Car)
Leasy DK
Facit Bank DK
Ferratum DK
KreditNU DK
Cashper DK
Resurs Bank DK
Bank Norwegian DK