Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Depositum

Check mark iconAlle regler vedr. depositum

Check mark iconLån til depositum til en lav rente

Check mark iconTips til at få mere depositum tilbage

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

I forbindelse med overtagelse af en lejelejlighed eller anden lejebolig vil du typisk skulle betale et depositum. Depositummet fungerer som udlejers sikkerhed ved lejers fraflytning.

Som lejer kan du drage fordel af at kende reglerne vedr. opkrævning og tilbagebetaling af depositum. Netop reglerne vil du få en grundig introduktion til i guiden her.

Vi giver dig svar på, hvor meget udlejer kan kræve i depositum, hvornår du skal betale depositum, hvordan du kan låne penge til depositum og meget mere.

Hvad er depositum?

Depositum er en pengesum, der betales forud for indflytningen i lejemålet.

Depositummet deponeres som sikkerhed for opfyldelse af lejers forpligtelser i henhold til aftalen.

Ved at opkræve depositum kan udlejer få dækket sine udgifter til reparationer og istandsættelse, herunder maling og gulvslibning, når du fraflytter dit lejemål.

Hvis depositum er påkrævet, skal det fremgå af lejekontrakten.

Det er ikke obligatorisk at kræve depositum, hvorfor nogle boliger kan lejes, uden at der skal betales et større depositum.

Depositum til lejebolig jf. lejeloven

Lejeloven giver udlejere mulighed for at opkræve depositum, der maksimalt må udgøre tre måneders husleje ekskl. forbrug.

Hvis huslejen eksempelvis lyder på 6.500 kr., må depositummet maksimalt være på 19.500 kr.

Andre vigtige regler vedr. depositummet jf. lejeloven:

  • Det er tilladt at forhøje depositummet, hvis huslejen sættes op
  • Depositummet har til formål at dække udgifterne ved istandsættelse ifm. en fraflytning
  • Evt. overskydende depositum efter istandsættelsen skal hurtigst muligt udbetales til lejeren

Føler du dig uretfærdigt behandlet af udlejer, kan du indbringe en sag til Huslejenævnet, der afgør tvister mellem lejere og udlejere ifm. private udlejninger.

Kan udlejer kræve mere end depositum ved fraflytning?

Ja, udlejer har ret til at kræve mere end depositum ved fraflytning, såfremt udgifterne til istandsættelsen overstiger depositummet.

I denne situation vil udlejer både kunne beholde det fulde depositum og kræve merbetaling, så alle udgifterne til malerarbejde, gulvarbejde m.v. kan blive dækket.

I de fleste tilfælde går der mellem fire og seks uger, inden udlejer enten returnerer lejers depositum eller alternativt fremsætter krav om merbetaling, hvis depositummet ikke rækker.

Hvornår skal depositum betales?

Det er almindelig praksis, at depositum betales, inden du flytter ind i din lejebolig. Det skal typisk betales sammen med den forudbetalte leje.

Det konkrete svar på spørgsmålet skal dog findes i din individuelle lejekontrakt. Her vil det fremgå, hvornår depositummet senest skal betales, og hvilken konto pengene skal overføres til.

Betales depositummet ikke til tiden, kan lejekontrakten blive ophævet.

Tilbagebetaling af depositum

Som lejer er du ikke garanteret at få dit depositum tilbage, hverken helt eller delvist.

Du vil dog få en del af dit depositum tilbage, hvis udgifterne til reparationer og istandsættelse af lejemålet er lavere end depositummet.

Det eventuelle overskydende beløb skal udbetales til lejer, når der foreligger en endelig opgørelse over istandsættelsens samlede omkostninger.

For at vurdere, om lejemålet leveres tilbage i samme stand som ved indflytning, skal der laves et fraflytningssyn, og du har efterfølgende ret til at modtage en fraflytningsrapport.

Depositum tilbage efter 0-1 år

Har du boet i en lejebolig i mellem 0 og 1 år, kan du som hovedregel forvente at få hele eller store dele af depositummet tilbage.

Efter en så kort lejeperiode er der typisk ikke brug for hverken at male vægge, slibe gulve eller anden form for istandsættelse. Det forudsætter dog, at lejemålet er blevet behandlet ordentligt.

Er der blevet røget eller holdt husdyr i lejemålet, kan der være behov for en istandsættelse, selvom lejeperioden har været kort.

Depositum tilbage efter 5-10 år

Har du boet i lejeboligen i mellem 5 og 10 år, vil der typisk være behov for en større istandsættelse og eventuelle reparationer, hvis der er opstået skader udover almindelig slitage.

I dette tilfælde vil du typisk kun få en mindre del af dit depositum tilbage.

Udlejer vil typisk trække udgifter til følgende vedligehold fra depositummet:

  • Maling af vægge og lofter
  • Slibning af gulve
  • Evt. udskiftning af paneler

Lån til depositum til lejebolig

Skal du leje en bolig, eksempelvis en lejlighed, et hus eller et værelse, i nær fremtid, og mangler du penge til depositummet, så kan du optage et lån.

Du kan enten vælge kun at låne penge til selve depositummet eller alternativt optage et indskudslån, der kan dække dine udgifter til både depositum og forudbetalt husleje.

Her er nogle af de mest almindelige lånemuligheder:

  • Lån gennem kommunen: Hvis lejeboligen er en almen bolig, kan du låne penge til depositummet gennem din kommune.
  • Lån gennem banken: Hvis du skal leje en bolig, der ikke er kategoriseret som en almen bolig, kan du låne penge til depositum gennem banken. Du kan f.eks. optage et forbrugslån til formålet.

For at finde det billigste lån til depositum bør du ansøge om lån og sammenligne lånetilbud via Sambla. Det er 100 % gratis.

Tips til at få mest muligt depositum tilbage

Lejeloven er til for at beskytte dig som lejer og bl.a. sikre, at du får det depositum tilbage, som du har ret til.

Selvom du langt hen ad vejen er dækket af loven, kan du godt gøre en ekstra indsats for at sikre, at du får hele eller en stor del af depositummet tilbage.

Dette kan du gøre:

  1. Sørg for at vedligeholde lejemålet løbende og pas godt på gulv, inventar og vægge
  2. Tag masser af billeder ifm. indflytning og dokumentér eventuelle fejl og mangler
  3. Undgå at ryge indenfor i lejemålet – det vil nemlig medføre ekstra arbejde ifm. istandsættelsen
  4. Vær til stede ifm. fraflytningssynet og tag igen billeder
  5. Tag selv hånd om hele eller dele af istandsættelsen – f.eks. malerarbejdet
  6. Søg juridisk hjælp, hvis du føler, at udlejer snyder dig
2024-02-05

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - depositum

Hvad er forskellen på indskud og depositum?

Du betaler både indskud og depositum, når du flytter ind i en lejebolig. Derfor kan de to begreber nemt forveksles. Indskud består af henholdsvis forudbetalt husleje og depositum. Depositum er altså en del af indskuddet.

Hvor længe må udlejer tilbageholde depositum?

Ifølge lejeloven er der ingen tidsfrist for tilbagebetaling af depositum. Udlejer har dog pligt til at tilbagebetale depositummet, så snart det er opgjort, hvorvidt der er overskydende depositum, eller om der skal opkræves ekstra betaling ifm. istandsættelsen. Som lejer har du i øvrigt ret til at modtage en opgørelse over, hvad istandsættelsen koster, og hvad istandsættelsen indebærer.

Hvad er forskellen på indflytningspris og depositum?

Indflytningsprisen ved leje af en bolig består af både første måneds husleje, depositum og forudbetalt husleje. Det er med andre ord det samlede beløb, du skal betale, når du skal flytte ind i boligen. Du kan evt. låne dette beløb, hvis du ikke har en tilstrækkelig stor opsparing.

Hvad må et depositum bruges til?

Et depositum må jf. lejeloven udelukkende bruges til at dække istandsættelsesudgifter i forbindelse med lejers fraflytning. Depositummet kan ikke anvendes til at dække husleje eller til andre formål.

Cashper DK
Bank Norwegian DK
Remember DK
Ikano Bank DK
Nordcredit DK
Resurs Bank DK
TF Bank DK
Ferratum DK
AcceptLån DK
Leasy DK
Unilån DK
Facit Bank DK
Resurs Bank DK (Car)
KreditNU DK