Kreditor
Det vil det sige at være kreditor
Skab overblik over dine kreditorer
Her er kreditors rettigheder
Lån, økonomi og gæld er alle emner, der giver anledning til en masse spørgsmål.
Der er bl.a. en masse forskellige begreber og udtryk, man skal forholde sig til. Det gælder bl.a. kreditor, der bliver brugt i mange forskellige sammenhænge, eksempelvis inden for lånebranchen.
På denne side vil du en gang for alle få forklaret, hvad det vil sige at være kreditor, og hvad forskellen er på kreditor og debitor.
Som låntager vil du også få et indblik i, hvorfor det er rigtig vigtigt, at du holder dig gode venner med dine kreditorer.
Guiden vil også indeholde info omkring, hvordan man skaber overblik over sine kreditorer, og hvordan kreditorer typisk håndterer misligholdte kreditaftaler.
Du vil også finde svar på, hvad en kreditor kan stille op, hvis debitor er blevet erklæret insolvent i fogedretten.
Hvad er en kreditor?
En kreditor er enten en person eller virksomhed, der har noget til gode hos en debitor. I langt de fleste tilfælde vil kreditoren have penge til gode.
I lånesammenhænge vil kreditor også være kendt som långiver, mens debitor vil være kendt som låntager. Der er altså flere ord og udtryk for det samme.
Har du lånt penge gennem fem forskellige långivere, og mangler du stadig at tilbagebetale en del af pengene, så vil du i skrivende stund have fem kreditorer.
Når du låner penge som debitor, så vil kreditor typisk være enten en bank, et realkreditinstitut eller en online låneudbyder. Det kan dog i princippet lige så godt være din bedste ven, din kollega eller mor, der agerer kreditor.
Bemærk i øvrigt, at der findes to former for kreditor. Der kan nemlig skelnes mellem henholdsvis privilegerede kreditorer og simple kreditorer. De privilegerede kreditorer får tilgodeset deres fordringer før de simple kreditorer – derfor ordet privilegeret.
Derfor skal du holde dig på god fod med din(e) kreditor(er)
Som debitor bør det altid være i din interesse at holde dig på god fod med dine kreditorer.
Du har naturligvis nogle rettigheder uanset dit forhold til dine kreditorer, men det skal ikke være nogen hemmelighed, at det hele bliver lidt lettere, hvis man har et godt forhold og er i stand til at kommunikere.
Det er basalt set ikke så svært at bevare et godt forhold til sine kreditorer. Det vil nemlig ske helt automatisk, så længe man betaler sine afdrag til tiden.
Misser du et eller flere afdrag, så er det altid hensigtsmæssigt at beklage mange gange og i det hele taget være dialogsøgende.
God opførsel gavner ikke kun nu og her, men også på den længere bane, idet det vil være lettere at få bevilget et lån, hvis man tidligere har opfyldt sine forpligtelser over for kreditor.
Hvis du ikke kan overholde din aftale med kreditor
At drive låneforretning er selvfølgelig kun en god forretning, hvis man er i stand til at hente de lånte penge hjem.
Derfor slår kreditorer i form af låneudbydere o.l. typisk hårdt ned på debitorer, der ikke opfylder deres økonomiske forpligtelser.
Det har næppe været din intention ikke at overholde din del af låneaftalen, men skulle det alligevel ske, at du ikke kan indfri dine forpligtelser, så skal du tage affære.
Dette kan du gøre:
-
Spil med åbne kort fra starten af – Ja, du står i en rigtig ærgerlig situation, hvor du ikke kan betale dine afdrag, men det er sandsynligvis muligt at finde en løsning. Generelt er det en god idé at spille med åbne kort, da det kan være med til at skabe noget sympati og forståelse hos kreditor.
-
Søg gældsrådgivning – Er din gæld ved at tage livet af din privatøkonomi, så er det på tide, at du får søgt gældsrådgivning. Din gæld vil nemlig sandsynligvis fortsætte med at vokse i et hastigt tempo, hvis du ikke formår at tage kontrollen tilbage.
-
Skru ned for dine øvrige udgifter – Er dit forbrug generelt højt, og er det grunden til, at du ikke kan tilbagebetale dit lån, så bør du reducere dine udgifter.
Skab overblik over dine kreditorer og gæld
Der er mange danskere, der kun har én kreditor, men der er faktisk også rigtig mange, der har to eller flere kreditorer.
For sidstnævntes vedkommende vil det være en rigtig god idé at skabe sig et overblik over disse kreditorer.
Som låntager (og dermed debitor) skal du helst vide nøjagtigt, hvilke kreditorer du har, hvor mange penge du skylder hver enkelt, og hvor meget du skylder alt i alt.
Er du ikke allerede bevidst om ovenstående, så bør du sætte dig ned og undersøge det i dag. Det er nemlig meget tænkeligt, at du kommer til at miste overblikket før eller siden, hvis du ikke har styr på, hvor meget du skylder.
Er det svært for dig at finde hoved og hale i dine mange lån og kreditorer, så kan du evt. samle lånene med et samlelån. Så har du fremadrettet kun én kreditor.
Dette kan kreditorer stille op med misligholdte kreditaftaler
Som debitor vil du opleve, at dine kreditorer straks vil reagere, hvis du ikke betaler dine afdrag til tiden.
De er nemlig dybt afhængige af, at de får deres lån tilbagebetalt.
Som debitor har du en lang række rettigheder, og det samme har kreditor.
Misligholdte kreditaftaler er typisk noget, der vil blive reageret hurtigt og alvorligt på fra kreditorernes side.
Det kan kreditor gøre:
-
Der kan sendes op til tre rykkerbreve til debitor
-
Sagen kan sendes til et inkassofirma
Hvis debitor bliver erklæret insolvent
Som udgangspunkt vil kreditor have mulighed for at indkalde debitor til fogedretten, såfremt det ikke har været muligt at hente pengene hjem på anden vis.
Dette er dog kun en mulighed, hvis debitor ikke er blevet erklæret insolvent.
Når debitor bliver erklæret insolvent, så vil der nemlig være en periode på seks måneder, hvor kreditorerne ikke kan trække debitor i fogedretten.
Kreditorerne kan efter disse seks måneder igen gøre krav på deres tilgodehavende, men det er ikke sikkert, at det vil give bonus, såfremt debitors økonomi ikke har ændret sig i mellemtiden.