Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Opsparingskonto

Check mark iconGuide til at oprette en opsparingskonto

Check mark iconTips til at sammenligne bankernes opsparingskonti

Check mark iconInfo om rentesatser og gebyrer

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Vil du gerne spare op til dine største drømme eller have en buffer til uforudsete udgifter? Så skal du have en opsparingskonto. Hovedparten af danskerne har en opsparingskonto, og det er med god grund. Der er nemlig mange fordele ved at have en særskilt konto til opsparing. Nedenfor kan du læse alt om, hvad en opsparingskonto er, hvorfor du bør få en sådan konto, hvordan du finder det bedste sted at placere din opsparing m.v.

Hvad er en opsparingskonto?

En opsparingskonto er, som ordet også antyder, en særskilt konto til opsparing. Der er tale om en bankkonto, hvor du får positive renter for at spare penge op. Du kan som udgangspunkt indsætte og hæve penge fra opsparingskontoen, når du ønsker det, medmindre der er en bindingsperiode. Det er som hovedregel gratis at få en konto i banken til opsparing, og kontoen kan oprettes til både børn, unge og voksne.

Gode grunde til at få en opsparingskonto

Der er ingen krav fra hverken banken eller andre om, at man skal have en opsparingskonto. Alligevel vælger mange danskere at få en separat konto til opsparing. Dette er der selvfølgelig en række af gode grunde til. En af grundene er, at renten på en opsparingskonto ofte er højere end renten på en almindelig lønkonto.

Her er nogle af fordelene ved at have en opsparingskonto:

  1. Renten er højere end på en lønkonto
  2. Kontoen gør det muligt at holde din opsparing og øvrige økonomi adskilt
  3. Opsparingen ruster dig bedre mod uforudsete udgifter
  4. Du kan spare op til nogle af dine største drømme – f.eks. køb af bil eller bolig

Vi uddyber alle fire fordele herunder. 1 Du opnår en højere rente på opsparingskontoen end på en lønkonto Du får som regel en meget lav eller ingen rente af dit indestående på en lønkonto.
På en opsparingskonto vil du ofte kunne få en positiv rente på mellem 0,50 og 2,50 %, alt efter hvilken bank og opsparingsløsning du vælger. For at sikre et afkast på din opsparing bør du derfor placere pengene på en opsparingskonto i stedet for på din lønkonto. Renten på opsparingskonti er typisk under inflationen, men du vil om ikke andet kunne reducere værditabet af inflationen. Dette er værd at tage med.

2 Du kan holde din opsparing og din øvrige økonomi adskilt I princippet kan du godt nøjes med at have én bankkonto, som din løn går ind på, som du betaler dine udgifter fra, og som du sparer op på. Det kan dog være en rigtig god idé at holde sin opsparing og øvrige økonomi adskilt. Ved at gøre dette opnår du et bedre økonomisk overblik. Du vil med både en lønkonto og en opsparingskonto hele tiden kunne se, hvor mange penge du har til forbrug, og hvor mange penge du har sparet op. Du kan også vælge at få en budgetkonto. Mangler du penge til forbrug, kan du lave en overførsel fra din opsparingskonto.

3 Du er bedre rustet mod uforudsete udgifter Det er sund fornuft at have en reserve til uforudsete udgifter. Du ved aldrig, hvornår bilen bryder sammen, vaskemaskinen står af, eller du ødelægger skærmen på din smartphone, men med en opsparingskonto vil du kunne sætte penge af til de uforudsete udgifter. Ved at være godt rustet mod uforudsete udgifter slipper du for at optage et dyrt kviklån, når uheldet er ude.

4 Du kan spare op til dine største drømme De største drømme er ofte de dyreste at realisere, og derfor er det en rigtig god idé at spare op gennem en opsparingskonto. Du kan f.eks. spare op til din drømmebil eller dit drømmehus. Ligeledes kan du spare op til et overdådigt bryllup, en jordomrejse eller en flot båd. Det er helt op til dig. Ved at spare op i stedet for at låne penge kan du opnå to fordele; du kan spare en masse renter og gebyrer, og du kan nyde tanken om, at du har finansieret drømmen på egen hånd.

Hvor kan jeg få den bedste opsparingskonto?

Som dansker kan du både få en lønkonto og en opsparingskonto i en dansk bank. De fleste vælger at samle henholdsvis løn- og opsparingskonto hos én og samme bank, men det er typisk ikke et krav. For at bevare det økonomiske overblik kan det dog være en fordel at have det samlet.

For at finde den bedste opsparingskonto skal du tage højde for følgende:

  • Rente
  • Binding
  • Gebyrer

Læs videre for at blive klogere på ovenstående parametre.

Stil skarpt på renten

Efterhånden kan du få en positiv rente på dit indestående på de fleste opsparingskonti fra de danske banker. Der kan dog være stor forskel på, hvor høj renten er, og om den er fast eller variabel. På nogle opsparingskonti er indlånsrenten 0,00 %, mens den på andre er 2,50 %. Hvis du f.eks. har en opsparing på 200.000 kroner, så vil du kunne få 5.000 kr. i renteafkast det første år, hvis renten er 2,50 %. Grundet renters rente vil opsparingen vokse sig større år efter år, selv hvis du ikke indsætter flere penge. Jo længere du er villig til at binde din opsparing, desto højere en indlånsrente kan du typisk få tilbudt. Din formuestørrelse kan ligeledes have betydning for indlånsrenten. Opsparingskonto med eller uden binding? Som vi kort har været omkring, så kan du vælge at binde din opsparing. Dette kan du gøre med henblik på at opnå en højere indlånsrente.
Bindingsperioden på opsparingskonti ligger typisk på mellem seks måneder og tre år. Der er dog også rig mulighed for at få en opsparingskonto uden binding. Du bør kun gå med til at låse din konto til opsparing, hvis du med sikkerhed kan undvære pengene i den givne periode. Det kan nemlig være dyrt at hæve pengene, inden bindingsperioden er udløbet, hvis det overhovedet er en mulighed. Undersøg bankernes gebyrer Der er mange banker, der tilbyder en gratis opsparingskonto til nye og eksisterende kunder, men der findes også banker, der opkræver et mindre oprettelsesgebyr. Foruden et mindre oprettelsesgebyr kan der blive opkrævet gebyrer, hvis du hæver penge fra en opsparingskonto, der er bundet i en aftalt periode. Sammenlign bankernes tilbud Ligesom vi anbefaler vores brugere at sammenligne tilbud på lån, så anbefaler vi også at sammenligne tilbud på opsparingskonti. Det er nemlig ikke helt underordnet, om du opretter en opsparingskonto hos den ene eller anden bank. Det kan bl.a. få betydning for, hvor meget din opsparing kan vokse, alt efter hvor høj indlånsrenten er. Husk også at undersøge og sammenligne bankernes renommé, når du skal vurdere, hvor du skal placere din opsparing.

Sådan opretter du en opsparingskonto

At oprette en opsparingskonto er som regel ikke noget, du selv kan gøre via netbank eller mobilbank. I stedet skal du tage kontakt til den bank, hvor du ønsker at åbne en separat konto til opsparing. Det kan f.eks. være hos den bank, hvor du har din lønkonto og eventuelle andre aktiviteter.

Sådan foregår oprettelsen:

  1. Du retter henvendelse til en bank og ytrer dit ønske om at få en opsparingskonto
  2. Banken præsenterer dig for forskellige opsparingsløsninger (med og uden binding etc.)
  3. Du vælger den løsning, der passer bedst til dig og din økonomi
  4. Du får oprettet opsparingskontoen
  5. Du overfører penge til opsparingen

Alternativer til at få en opsparingskonto Som vi nævnte lidt tidligere, så er det ikke obligatorisk at have en opsparingskonto, men det er bestemt en god idé. Hvis du ikke mener, at en opsparingskonto er den rette løsning for dig, så kan du glæde dig over, at der er visse alternativer. Nogle af dem kommer vi ind på nedenfor.

Her er nogle af alternativerne:

  1. Du kan spare op på en almindelig bankkonto
  2. Du kan investere din formue i aktier og andre værdipapirer
  3. Du kan investere i fast ejendom

Den ene mulighed udelukker ikke nødvendigvis den anden. Du kan derfor f.eks. godt placere nogle af dine penge på en opsparingskonto og investere resten i aktier eller andre aktiver.

2023-05-12

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - opsparingskonto

Hvem kan få en opsparingskonto?

Alle danskere, uanset alder, vil kunne få en opsparingskonto. Nogle opsparingskonti er dog forbeholdt bestemte personer. Eksempelvis findes der konti tilegnet konfirmander, ligesom der findes konti særligt til personer med meget store formuer.

Hvad koster det at oprette en opsparingskonto?

Hos de fleste banker er det gratis at oprette en opsparingskonto. I sjældne tilfælde skal der betales et mindre gebyr for at få opsparingskontoen. I givet fald vil det selvfølgelig blive oplyst, inden kontoen oprettes.

Facit Bank DK
Resurs Bank DK (Car)
Cashper DK
TF Bank DK
AcceptLån DK
Resurs Bank DK
Ferratum DK
Leasy DK
Remember DK
Unilån DK
Ikano Bank DK
Bank Norwegian DK
KreditNU DK
Nordcredit DK