Pengegave
Overblik over gældende skatteregler vedr. pengegaver
Guide til at anmelde pengegaver
Værd at vide om brug af gavebreve
Vi danskere har tradition for at give pengegaver ved særlige lejligheder såsom fødselsdag, bryllup og konfirmation. Langt fra alle danskere er dog bekendt med skattereglerne på dette område.
For at undgå at komme i problemer med skattemyndighederne anbefales det at sætte sig grundigt ind i, hvilke pengegaver der udløser beskatning, og hvilke der ikke gør.
I denne guide får du det store overblik over, hvad der definerer en pengegave, hvornår og hvordan pengegaver bliver beskattet, hvordan disse gaver indberettes og meget mere.
Definitionen på en pengegave
En pengegave er, som ordet antyder, en gave i form af penge.
En sådan gave kan gives i forbindelse med en festlig lejlighed såsom en konfirmation eller et bryllup, men i princippet behøver der ikke at være en særlig anledning for at give en pengegave.
Gaven vil blive defineret som en pengegave, hvad end pengene gives som kontanter, i form af en check eller som en bankoverførsel.
Hvornår bliver pengegaver beskattet?
En pengegave kan være en rigtig god gaveidé, men det er altid hensigtsmæssigt at undersøge, om gaven bliver beskattet eller ej.
Udgangspunktet er, at pengegaver ikke bliver beskattet, så længe gaven ikke overstiger et fastlagt beløb, der forhøjes hvert år.
I 2023 gælder der følgende afgiftsfrie beløb for pengegaver:
- Gaver til nære familiemedlemmer, herunder børn, forældre, samlever med flere: 71.500 kr.
- Gaver til svigerbørn: 25.000 kr.
Eksempelvis: Hvis du vil give dit barn eller forældre en pengegave, kan du give op til 71.500 kr., uden at gaven udløser beskatning. Hvis modtageren i stedet er din svigersøn eller svigerdatter, gælder der en skattefri grænse på 25.000 kr.
Pengegaver til den nærmeste familie
Du kan, som nævnt ovenfor, give gaver op til 71.500 kr. til et familiemedlem i din nærmeste familie, uden at der skal betales skat af gaven.
Nære familiemedlemmer består af følgende:
- Børn, stedbørn, børnebørn og oldebørn
- Forældre
- Samlever / bofælle
- Plejebørn
- Afdøde børn og stedbørns ægtefælle
- Bedsteforældre og stedforældre
OBS: Søskende betragtes ikke som nære familiemedlemmer i denne sammenhæng
Der skal betales 15 % i gaveafgift af det beløb, der overstiger det afgiftsfrie beløb, når der gives pengegaver til den nærmeste familie.
Afgiftssatsen for pengegaver til bedsteforældre og stedforældre, der overstiger det afgiftsfrie beløb, lyder på 36,25 %.
Pengegaver til personer uden for den nærmeste familie
Som udgangspunkt bliver pengegaver, der er givet til personer uden for den nære familie, indkomstbeskattet. Modtageren skal i den forbindelse skrive gavebeløbet på sin årsopgørelse i rubrik 20.
Personer uden for den nærmeste familie består af følgende:
- Venner
- Kollegaer
- Bekendte
- Søskende
Derfor anbefales det at lave et skriftligt gavebrev i visse situationer
Et gavebrev er et dokument, der dokumenterer, at en person har givet en større gave til en anden person. Dokumentet skal indeholde informationer om gavebeløbets størrelse, gavegiver, gavemodtager, eventuelle vilkår m.v.
Gavebrevet er først gyldigt, når det er blevet dateret og underskrevet af henholdsvis modtager og giver af gaven.
Det anbefales at lave et skriftligt gavebrev for at kunne dokumentere over for skattemyndighederne, at der reelt er tale om en gave og ikke eksempelvis et lån.
I gavebrevet kan det også skrives ind, at gaven skal være særeje, så den ikke skal deles ved skilsmisse, hvis det er relevant.
Anmeldelse af gaven og betaling af gaveafgift
For pengegaver, der overstiger den afgiftsfrie beløbsgrænse, gælder det, at de skal anmeldes senest d. 1. maj, året efter at gaven er blevet givet.
Betaling af gaveafgift skal ske samme dag, som gaveanmeldelsen sendes ind. Vær opmærksom på, at ved senere betaling skal der betales renter.
Det er gavemodtageren, der hæfter for gaveafgiften, men det er begge parters ansvar at anmelde gaven. Gavegiver hæfter solidarisk for gaveafgiften, såfremt gavemodtager ikke betaler.